Serena van Ron Rash

Pemberton was in Boston om de nalatenschap van zijn vader af te handelen. Tijdens zijn driemaandelijks verblijf leerde de houtbaron een bloedmooie vrouw kennen. Wanneer Pemberton terugreist naar zijn bedrijf in de bergen van North Carolina, reist er een kersverse bruid met hem mee. Serena is niet alleen bloedmooi en sexy, maar weet ook alles over hout. Met haar kennis van zaken dwingt ze snel respect af bij de houthakkers en de compagnons van haar man.

Het verhaal dat volgt, beslaat twee jaar. In die twee jaar neemt de werkdruk in het houtkamp gestaag toe, en gaan de arbeidersongelukken in stijgende lijn. Dankzij de Grote Depressie is er geen gebrek aan arbeiderskrachten. Zo weten de Pembertons tijdig alle bomen op hun land om te hakken. De natuurbeschermers zijn namelijk bezig met de bouw van een nationaal park, The Great Smoky Mountains. Ze azen op een stuk land van de Pembertons. De Pembertons weten door omkoperij en moord te voorkomen dat ze dat stuk land verliezen aan het nationaal park.

Het bloedspoor dat de Pembertons aanrichten word je grotendeels onrechtstreeks verteld via de gesprekken van de houthakkers. Wat een aparte kijk geeft op de handelswijze van de nietsontziende houtbaron en zijn vrouw. In zekere zin is ‘Serena’ de kroniek van een verloren gevecht, want het nationale park is er in 1934 gekomen. Serena is vooruitziend. Zij weet tijdig te verkassen naar het buitenland. Dit allicht dankzij de oude vrouw in het houtkamp, die de gave van de voorspellingen heeft. De voorspellingen, dromen en de manier waarop Serena beschreven wordt als zij in het houtkamp rondrijdt, geeft de roman met momenten iets surrealistisch.

‘Serena’ vraagt geduld, want in de eerste hoofdstukken leer je heel wat personages kennen. De roman komt zo traag op gang. Belangrijk om weten is, dat Rash in ‘Serena’ technieken uit de theaterwereld toepast. Zo onthullen de dialogen de ware aard van de personages en laten ze je zien wat je moet weten als lezer. Hoe Serena reageert op anderen, zegt veel over haar normen, waarden en motieven. Als je haar enkel zou beoordelen op haar gedrag, dan is zij eendimensionaal, maar aan de hand van wat ze zegt en hoe ze reageert, heb je een complex intelligent personage met een grenzeloze ambitie. Van het moment dat Serena een handlanger krijgt in de vorm van een houthakker, gooit Rash het plot om, en werkt een eerdere verhaallijn uit. Die verhaallijn leidt tot wraak en weerwraak en overstijgt de tijd die het verhaal beslaat. Het resultaat is een verhaal zo zwart als het land na de doortocht van de vernielende houtkap. Kortom: ‘Serena’ is een gitzwart, onalledaags verhaal.

Oorspronkelijke titel: Serena.
Jaar van publicatie: 2008.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: