De vermoedens van Mr Whicher van Kate Summerscale

‘The Moonstone’ van Wilkie Collins geldt als de allerbeste Engelse detectiveroman. Collins ontleende elementen en vond inspiratie in een echte moord, namelijk de moord in Road Hill House. Zijn speurder, Cuff was een exacte kopie van Jonathan Whicher, de Scotland Yard rechercheur belast met het onderzoek in Road Hill House.

Jonathan Whicher stond bekend als de prins van de rechercheurs. De jacht op de moordenaar van Saville Kent of de Road Hill House moord fnuikte echter zijn carrière. Zo kon Whicher zijn vermoedens niet hard maken. De bewijzen ontbraken. Bovendien vond men het ongehoord dat een arbeidersjongen als Whicher zijn neus stak in de geheimen van een gegoede Victoriaanse familie. In 1865 kreeg Jonathan Whicher alsnog gelijk.

‘De vermoedens van Mr Whicher’ van Kate Summerscale is een minutieuze reconstructie van de moord in Road Hill House. Ten tijde van de moord, die heel Engeland bezig hield, bracht de politie en de justitie honderden details aan het licht. Zo weten we bij voorbeeld welke nachtkleding men droeg, hoe het gazon werd gemaaid en welke eigenaardigheden de bewoners hadden. Het boek leest als een detectiveroman. Een goede keuze, die de link tussen de feiten en de op fictie geïnspireerde feiten enkel maar versterkt. Collins was overigens niet de enige schrijver, die zich liet inspireren door de realiteit. Ook andere literaire namen passeren de revue. Daarnaast kom je heel wat te weten over hoe recherchewerk anno 1860 werd gevoerd, en wat daar allemaal bij kwam kijken.

Jammer genoeg stopt Summerscale niet bij het uitleggen van de ontknoping, zoals dat gebruikelijk is in een detective, maar voegt ze op het einde een paar overbodige hoofdstukken toe. Niettemin is ‘De vermoedens van Mr Whicher’ een buitengewoon interessant boek, dat een boeiende inkijk geeft in de Victoriaanse maatschappij.

Oorspronkelijke titel: The Suspicions of Mr. Whicher: Murder and the Undoing of a Great Victorian Detective.
Jaar van publicatie: 2008.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: