Het verhaal van een huwelijk van Andrew Sean Greer

San Francisco, 1953. Op een zaterdagmorgen krijgt Pearlie Cook bezoek van een man. Pearlie is dan ongeveer vier jaar getrouwd met haar jeugdvriend Holland. Samen hebben ze een jongetje, Sonny, die gehandicapt is. De man, Buzz, blijkt een vriend te zijn van Holland. Holland en Buzz leerden elkaar kennen tijdens de oorlog. Voor Pearlie het goed en wel beseft, vertelt Buzz haar iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Hoe goed kent ze haar echtgenoot eigenlijk? En wat wil Buzz in ruil voor honderdduizend dollar?

De inspiratie voor ‘Het verhaal van een huwelijk’ kreeg Greer van zijn grootmoeder. Net als Pearlie Cook kreeg zijn grootmoeder in de jaren vijftig van de vorige eeuw iets te horen van haar man, dat ze niet wou horen. Net als Pearlie kreeg ze een financieel aanbod. Zij sloeg het af, en heeft nooit iets daarover tegen haar man gezegd.

Pearlie lijkt in niets op Greers grootmoeder want zij kiest ze voor de andere optie. Niettemin is de communicatie tussen het echtpaar Cook zo goed als onbestaande. Pearlie en Holland zijn gevangenen van hun tijd. Ze leven het leven dat van hun verwacht wordt, en dat de Amerikaanse deugden weerspiegelt. Het geeft ‘Het verhaal van een huwelijk’ een verstilde en verstikte atmosfeer, die heel authentiek overkomt.

Geloofwaardig is ook de stem van Pearlie. Het is Pearlie zelf, die haar verhaal vertelt, terugblikkend op die bepaalde periode in haar leven. Zelfs na al die jaren is ze voorzichtig. En zo kom je als lezer heel mondjesmaat te weten wat er toen gebeurd is, waarbij je vaak op het verkeerde been wordt gezet. Het verhaal van een huwelijk’ vertelt schijnbaar een banaal verhaal, maar het is complex en gelaagd. De auteur snijdt binnen een goede tweehonderd pagina’s heel wat thema’s aan, maar weet het overzicht perfect te behouden. En Greer geeft de lezer inderdaad, het verhaal van een huwelijk. Verwacht je aan rake beschrijvingen over huwelijk en relaties, en geniet, want ‘Het verhaal van een huwelijk’ is een pareltje.

“Op een ochtend worden we wakker. Naast ons dat vertrouwde slapende lichaam in bed: een nieuw soort vreemde. Mij overkwam het in 1953. Toen stond ik in mijn huis en zag ik een wezen dat slechts behekst was met het gezicht van mijn man.”

Oorspronkelijke titel: The Story of a Marriage.
Jaar van publicatie: 2008.
Nederlandse vertaling: Ankie Blommesteijn en Ambo|Anthos uitgevers (2008).

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: