
De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige vinden hun weg naar andere cultuuruitingen dankzij hun kleine grijze hersencellen.
Terwijl Sherlock Holmes viool speelt, bouwt Hercule Poirot kaartenhuizen om uit een probleem te geraken. Net als Sir Arthur Conan Doyle gebruikte Agatha Christie niet alleen een excentrieke en geniale detective, maar ook een sullige assistent en een Scotland Yard inspecteur voor haar Poirotverhalen. Omdat het tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland patriottisch was om sympathie te betonen ten opzichte van de arme Belgen, voerde Christie een Belgische detective op. De eerste Poirot schreef ze namelijk in volle oorlogstijd, in 1916. Het verhaal werd pas in 1920 gepubliceerd en heette: ‘The Mysterious Affair at Styles (De zaak Styles).
Gesprekjes met de lokale roddeltante.
Nadat er iemand in het herenhuis Styles Court sterft, contacteert Kapitein Arthur Hastings Poirot. Poirot is een van de vele Belgen, die voor de duur van de Groote Oorlog in Engeland verblijft. Hastings kent Poirot van zijn dagen als politie-inspecteur in België. In Engeland zal Poirot aan de bak komen als detective. Dit gedurende 55 jaar. Aanvankelijk was Poirot een conventionele speurder à la Holmes. De grote Poirot liet het zoeken naar sporen snel over aan andere, zoals zijn goede vriend Hastings. Zelf knoopte hij liever gesprekjes aan met de meid, de butler of de lokale roddeltante.
In de 33 romans en 55 kortverhalen die Christie schreef, is Poirot niet altijd een actieve detective. Soms voerde Christie hem op als een detective op pensioen. Of als iemand die geconsulteerd wordt in een mysterieuze zaak.
Onuitstaanbare Poirot.
Ondanks het feit dat Poirot al rond 1930 onuitstaanbaar geworden was voor zijn geestelijke moeder, voerde Christie hem niet af. Hierin mocht zij van haar uitgever niet het voorbeeld volgen van Sir Arthur Conan Doyle, die zijn immens populaire Holmes had laten sterven. Toch zal Poirot uiteindelijk sterven in ‘Curtain (Het doek valt)’. Hoewel ‘Curtain’ pas in 1975 verscheen, schreef Christie het al tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vanaf 1940 tot aan haar dood schreef Agatha Christie merkelijk minder Poirots, maar dertien op een tijdsspanne van 36 jaar. Intussen had de ijdele, besnorde Belg zijn weg al gevonden naar het kleine en grote scherm.
Bron: Wikipedia. De trailer komt van YouTube van het kanaal van Acorn Media.
Bron foto hero: Unsplash (Umberto).
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.